היציבות שלנו נובעת מעמוד השדרה והיא עלולה להתערער כאשר יש עומס על הגב התחתון, לגרום לדלקות, לכאבים ולהשפיע על בריאותנו. המאמר יעסוק ביציבות לקויה ובדרכים להתמודד איתה.
מהי יציבות תקינה?
תוכן עניינים
יציבות תקינה היא היכולת לשמור על שיווי משקל ולתפקד במצבים של פעילות או חוסר פעילות באופן אופטימלי. במצב כזה הגוף שלנו מאוזן ויציב ולא מבזבזים אנרגיה ומאמץ הגורמים לנו לכאב. כלומר, מצליחים להחזיק את הגוף בסיטואציות שונות ובתנוחות ללא התעייפות יתרה.
את היציבות שלנו קובע מבנה העצמות שעליו מונחים אברי הגוף הנשמר מנפילות נגד כוח הכבידה. אזור האגן הוא מרכז הגוף ויש לו תפקיד חשוב בשמירת היציבות. הפעילות העצבית משפיעה על תקינות היציבות ולפיכך פגיעות בעמוד השדרה עלולות להזיק לה.
מהי יציבות לקויה?
יציבה לא נכונה מגיעה כתוצאה מחוסר האיזון בין השרירים בגוף ובעיות בעמוד השדרה כמו פריצת דיסק. בנוסף, השרירים מתקצרים והופכים לנוקשים או גמישים יתר על המידה. תופעה זו גורמת לעומס על עמוד השדרה וקל יותר להיפצע וליפול.
הליקוי יכול לגרום לנזק מקומי ולנזק שרשרת. כלומר, ליקוי באיבר אחד מוביל לליקוי באיבר אחר וכן הלאה. למשל, נזקים שמתפתים בגלל יציבה לקויה יגרמו לליקויים נוספים באיברים כמו: ברכיים, מפרקי ירך, אגן, עמוד השדרה וכפות רגליים, בשל עומס גדול על אברים אלו.
אילו נזקים ותופעות אחרות עלולים להיגרם מיציבות לקויה?
אחת המחלות הנובעת מחוסר יציבות היא קיפוזיס. הבעיה מתחילה בגב שחוח שאינו מעביר את זרימת הדם באופן תקין ולכן נוצר עומס על החוליות. השרשרת ממשיכה והאדם החולה בקיפוזיס סובל משחיקת עצמות, דלקות פרקים וכאבים. גם ליקוי במנח הראש הקדמי הוא תופעה של יציבות לקויה.
ישיבה מרובה עלולה לשבש את המנח הצווארי ולמתוח אותו באופן המשבש את היציבות. כשנוצר מתח שרירי הוא משפיע גם על הראש ולכן אנשים רבים הסובלים מיציבות לקויה, סובלים גם מתופעה של כאבי ראש כרוניים. על הצוואר קיים עומס גדול שגורם לכאבים. אנשים הסובלים מתופעה של כאבי ראש ומיגרנות עלולים לסבול מהתקף לאחר שירגישו חוסר יציבות.
מרפאת כאב ראש מאבחנת את התסמינים המופיעים לאדם הסובל ממיגרנות שאחד מהם הוא יציבות לקויה ומטפלת בכאבים באופן ממוקד. ניתן למצוא גם בעיות של עייפות תמידית, חוסר אנרגיה ובעיות נשימה כתוצאה מחוסר יציבות.
כיצד ניתן להתמודד עם יציבות לקויה?
ישנן מספר דרכים או שילוב ביניהן כדי לשפר את היציבה. הראשון שבהם הוא התאמת מדרסים. את המדרסים מתאימים למטופל בהתאם למבנה רגליו והם אחד מהפתרונות האופטימליים לשיפור היציבה.
ניתן לעשות שימוש גם בחגורת גב בכאבים כתוצאה מעומס או עקמת. בנוסף לאלו חשוב לעסוק בפעילות גופנית כמו פילטיס או פלדנקרייז. כאשר משלבים מדרסים ופעילות גופנית ניתן למנוע את התדרדרות התופעה ולהקל על הכאבים. טיפולים תומכים נוספים אותם ניתן לעשות הם: פיזיותרפיה וטיפול כירופרקטי.
הפיזיותרפיסט יטפל בהארכת השרירים וחיזוקם. במידה והטיפול לא מועיל כדאי גם לפנות לכירופרקט. במקרים בהם חוסר היציבות נובע ממבנה השלד, תאלצו לפנות להתערבות כירורגית.
מתי יש לטפל בחוסר יציבות?
הטיפול בבעיות יציבות נפגע ככל שמתבגרים ולכן יש לטפל בתופעה מוקדם ככל האפשר. מבוגרים בגיל הזהב עם חוסר יציבות נוטים ליפול יותר כתוצאה ממחלות וירידה בכושר השמיעה ולכן חייבים להיות מטופלים בתרופות, פעילות גופנית ומדרסים.
הסכנה ביציבות בקרב אוכלוסייה זו עלולה להוביל לשברים וסיבוכים בריאותיים אחרים. לסיכום, היו מודעים לגופכם וטפלו ככל המוקדם בבעיות של חוסר יציבות.